Gebedstijden Adegem

Gebedstijden Adegem kun je hieronder bekijken en printen. Nu is het mogelijk om de Adhan klok op je tablet of TV te tonen!

Gebedstijden voor Adegem kunnen hieronder worden afgelezen. Wij hopen dat de weergegeven gebedstijden overeenkomen met de gebedstijden van jullie moskee in Adegem. Mocht dit niet het geval zijn dan vernemen wij dit graag van onze broeders en zusters uit Adegem.
Wil je ook de gebedstijden van een andere locatie bekijken? Klik dan op “andere locatie” en typ de eerste letters in van een stad. Selecteer vervolgens in het overzicht dat zal verschijnen de juiste locatie.

×
 
Moskee beheerder? Klik op oranje icoontje op de kaart om moskee software te gebruiken!
compass
needle of the compass kaaba on top of the needle of the compass
In Nederland en België worden verschillende methoden gebruikt voor het berekenen van de gebedstijden. Deze methoden geven voor salat Dhor, salat Asr en salat Maghrib over het algemeen dezelfde tijden aan. De verschillen zitten vooral in de tijden die worden weergegeven voor het eerste gebed (salat Fajr) en het laatste gebed (salat Isha).

Methode Gebedstijden

De laatste tijd zien we dat steeds meer moskeeën voor salat Fajr de methode van de noordelijk gelegen Europese landen hanteren. Deze methode gaat er vanuit van dat salat Fajr begint wanneer de stand van de zon ten opzicht van de horizon gelijk is aan 14.6 graden. Daarnaast verricht men salat Isha 90 minuten na salat Maghrib. Onder het mom van goed voorbeeld doet goed volgen, hebben wij dan ook de uitgangspunten voor de weergegeven gebedstijden op deze waarden gebaseerd.

Mocht je toch niet tevreden zijn met deze uitgangspunten dan verwijzen we je graag naar onze homepage. Hier bieden we je namelijk de mogelijkheid om de instellingen zelf aan te passen. We verzoeken je hier echter voorzichtig mee om te gaan! In beginsel hebben we de instellingen toegevoegd voor onze broeders en zusters in het buiteland. Wij streven uiteraard naar eensgezindheid onder de moslims in Nederland en België. Het hanteren van dezelfde methode voor de berekening van de gebedstijden is hiervan een goed voorbeeld. Bovendien is het geografisch oppervlak van deze twee landen niet heel groot en de verschillen in gebedstijden dienen dat dan ook niet zijn! Alhamdoulillaah zien we vandaag de dag dat de gebedstijden steeds minder ter discussie worden gesteld in Nederland en België. Dit wijst er waarschijnlijk op dat we de goede kant op gaan.

Nieuwsgierig naar de tijden van andere steden?

AmsterdamRotterdamUtrecht
BrusselAntwerpenGent

Gebedstijden Adegem


Adhan Klok

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Verschillende designs
 • Meerdere talen (NL, Arabisch, Turks)
 • Gebedstijden van jouw lokale moskee
 • Gebedskalender uitprinten
 • Adhan, logo, weer, tekst, etc. toevoegen
 • En nog veel meer…….

Uiteraard is de software gratis. Maak dus snel een account aan en ontdek alle mogelijkheden!

Account aanmaken


Hoe worden gebedstijden Adegem berekend?

Gebedstijden AdegemIn Nederland en België worden verschillende methoden gebruikt voor het berekenen van de gebedstijden Adegem. Waar voorheen alleen de Muslim World League (MWL) en de Islamic Society of North America (ISNA) werd gebruikt, is de laatste jaren nog een methode erbij gekomen. Sinds 2019 wordt in de regio Haaglanden en Utrecht de methode van Islamic Center Aachen gebruikt. Deze drie methodes hebben we uitvoerig besproken in ons artikel over de berekening van de gebedstijden.  

Wat zijn de kenmerken van de drie methoden?

De eerste twee methoden (MWL en ISNA) laten voor salat Dhor, Asr en Maghreb dezelfde tijden zien maar volgens de methode van Aachen dienen deze gebeden 6 tot 7 minuten later te worden gebeden. De grote verschillen tussen deze drie methoden blijken vooral uit de gebedstijden die voor salat Fajr en Isha worden getoond. Hieronder zullen we de uitgangspunten opsommen:

Muslim World League

De MWL methode hanteert de volgende uitgangspunten:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon tijdens zonsopkomst op 18 graden staat t.o.v. de horizon. Het komt erop neer dat Fajr dient te worden gebeden zodra de nacht voorbij is.
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 17 graden onder de horizon is gedaald. Dit betekent dat Isha dient te worden gebeden vanaf de start van de astronomische schemering (wanneer de hemel één kleur begint aan te nemen en het volledig donker wordt).

Islamic Society of North America

De ISNA methode gaat uit van het volgende:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon op 15 graden staat t.o.v. de horizon. In essentie komt het erop neer dat men twintig tot dertig minuten dient te wachten nadat de nacht voorbij is met het verrichten van het Fajr gebed.
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 15 graden onder de horizon is gedaald. Dit betekent dat het Isha gebed kan worden verricht vanaf de start van de nautische schemering (wanneer het avondrood begint te worden).

Islamic Center Aachen

De methode van Islamic Center Aachen hanteert het volgende:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon op iets meer dan 18 graden staat t.o.v. de horizon. Waarom iets meer? De Fajr tijden in de winter worden namelijk weergegeven, terwijl de nacht nog niet voorbij is!
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 17 graden onder de horizon is gedaald. Dit is hetzelfde als de MWL methode.
 • Voor de zomermaanden wordt de tijd dat de nacht duurt (zonsondergang t/m zonsopgang) door drie gedeeld. Na het verstrijken van het eerste deel is het tijd voor salat Isha, na het einde van het tweede deel dient salat Fajr te worden gebeden en aan het einde van het derde deel komt de zon op.

Welke gebedstijden methode wordt door Koran.nl gehanteerd?

Aangezien wij voor de meest logische methode dienen te kiezen, gaat onze voorkeur uit naar een combinatie van MWL en ISNA met hier en daar enkele correctie (zomer/winter). De gebedstijden Adegem worden dus berekend door 15 graden voor salat Fajr te hanteren. Uiteraard laten wij deze hoek fluctueren tussen de 14.6 en 15.5 om hiermee recht te doen aan de verandering van de verhouding tussen dag en nacht. De gebedstijden voor salat Isha fluctueren tussen de 95 en 105 minuten na salat Maghreb. Dit komt ongeveer overeen met de 17 graden regel van de MWL methode. De middelste drie gebeden geven voor zowel de MWL als de ISNA methode dezelfde resultaten en dit hebben wij dan ook als zodanig overgenomen.

Gebedstijden Adegem gebruiken

Kan ik Gebedstijden Adegem aanhouden? Hierboven hebben we uitgelegd welke methode wij hebben gebruikt om de gebedstijden te berekenen. Het kan echter voorkomen dat jouw lokale moskee andere uitgangspunten hanteert. Wanneer dit het geval is, raden we je aan de gebedstijden van de lokale moskee aan te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button