Soera 64 – At-Taghabun – Wederzijdse Winst en Verlies – التّغابن

bismillah ir rahman ir rahim

يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۖ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ 1

Datgene wat zich in de hemelen en datgene wat zich op de aarde bevindt verheerlijkt Allah. Aan Hem behoort het Koningschap toe en aan Hem behoort (alle) lof toe. En Hij is tot alles in staat.

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ فَمِنكُمْ كَافِرٌ وَمِنكُم مُّؤْمِنٌ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ 2

Hij is Degene Die jullie heeft geschapen. En onder jullie zijn er ongelovigen en onder jullie zijn er gelovigen. En Allah is Alziend over wat jullie doen.

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَصَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ ۖ وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ 3

Hij heeft de hemelen en de aarde naar waarheid geschapen. En Hij heeft jullie vorm gegeven en dit in de beste gestalte gedaan. En tot Hem is de Terugkeer.

يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَيَعْلَمُ مَا تُسِرُّونَ وَمَا تُعْلِنُونَ ۚ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ 4

Hij is op de hoogte van datgene wat zich in de hemelen en op de aarde bevindt. En Hij weet wat jullie verbergen en wat jullie tonen. En Allah is op de hoogte van wat er zich in de borsten (d.w.z. in julliezelf) voordoet.

أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَبَأُ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن قَبْلُ فَذَاقُوا وَبَالَ أَمْرِهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ 5

Heeft het bericht van degenen die voorheen niet geloofden jullie niet bereikt? Zij hebben de straf voor hun daden geproefd. En voor hen is er een pijnlijke Bestraffing.

ذَٰلِكَ بِأَنَّهُ كَانَت تَّأْتِيهِمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَقَالُوا أَبَشَرٌ يَهْدُونَنَا فَكَفَرُوا وَتَوَلَّوا ۚ وَّاسْتَغْنَى اللَّهُ ۚ وَاللَّهُ غَنِيٌّ حَمِيدٌ 6

Dat is omdat hun Boodschappers met duidelijke Bewijzen tot hen kwamen, maar zij zeiden: “Zullen (slechts) mensen ons leiden?” Dus geloofden zij niet en wendden zij zich af (van de Waarheid). En Allah heeft geen behoefte (aan hen en aan hun geloof). En Allah is Rijk (d.w.z. Vrij van alle behoeften), Meest Prijzenswaardig.

زَعَمَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَن لَّن يُبْعَثُوا ۚ قُلْ بَلَىٰ وَرَبِّي لَتُبْعَثُنَّ ثُمَّ لَتُنَبَّؤُنَّ بِمَا عَمِلْتُمْ ۚ وَذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ 7

Degenen die niet geloven beweren dat zij niet opgewekt zullen worden. Zeg (o Mohammed): “Welzeker, bij mijn Heer! Jullie zullen zeker worden opgewekt. Vervolgens zullen jullie zeker bericht worden over dat wat jullie deden. En dat is gemakkelijk voor Allah.”

فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَالنُّورِ الَّذِي أَنزَلْنَا ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ 8

Geloof daarom in Allah en Zijn Boodschapper en (in) het Licht (d.w.z. in de Koran) dat Wij hebben neergezonden. En Allah is op de hoogte van dat wat jullie (in het verborgene) doen.

يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْعِ ۖ ذَٰلِكَ يَوْمُ التَّغَابُنِ ۗ وَمَن يُؤْمِن بِاللَّهِ وَيَعْمَلْ صَالِحًا يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ 9

(En gedenk) de Dag waarop Hij jullie bijeen zal brengen op de Dag van de Verzameling. Dat is (voor de bewoners van de Hel) een Dag van onderling verlies (ten opzichte van de bewoners van het Paradijs). En wie in Allah gelooft en goede daden verricht, Hij zal zijn slechte daden voor hem kwijtschelden. En Hij zal hem Tuinen doen binnentreden waaronder rivieren stromen, voor eeuwig en voor altijd (vertoeven zij) daarin. Dat is de grandioze Overwinning.

وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ خَالِدِينَ فِيهَا ۖ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ 10

En degenen die niet geloven en Onze Tekenen verloochenen, zij zijn de bewoners van het Vuur. Voor eeuwig (verblijven zij) daarin. En dit is de slechtste Eindbestemming.

مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۗ وَمَن يُؤْمِن بِاللَّهِ يَهْدِ قَلْبَهُ ۚ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ 11

Er vindt geen ramp plaats, behalve met de Toestemming van Allah. En wie in Allah gelooft, Hij (Allah) zal zijn hart (naar het ware geloof) leiden. En Allah is op de hoogte van alles.

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ ۚ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ 12

En gehoorzaam Allah, en gehoorzaam de Boodschapper. Als jullie je dan afwenden, dan rust op Onze Boodschapper slechts (de plicht tot) de duidelijke verkondiging.

اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ 13

Allah, er is geen god dan Hij. En laat de gelovigen hun vertrouwen in Allah stellen.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ ۚ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ 14

O jullie die geloven, voorwaar, onder jullie echtgenotes en jullie kinderen bevinden zich vijanden voor jullie (d.w.z. dat zij jullie afhouden van het gehoorzamen van Allah). Wees dus op jullie hoede voor hen. En als jullie (hen) kwijtschelden, en geen acht (op hen) slaan en (hen) vergeven, dan is Allah waarlijk Meest Vergevingsgezind, Meest Genadevol.

إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ ۚ وَاللَّهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ 15

Jullie bezittingen en jullie kinderen zijn slechts een beproeving. En bij Allah is een grandioze Beloning.

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ وَاسْمَعُوا وَأَطِيعُوا وَأَنفِقُوا خَيْرًا لِّأَنفُسِكُمْ ۗ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ 16

Vrees daarom Allah voor zover jullie daartoe in staat zijn, luister en gehoorzaam en geef uit (aan liefdadigheid). (Dat is) beter voor julliezelf. En degene die behoed wordt voor zijn eigen gierigheid, zij zijn degenen die succesvol zijn.

إِن تُقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعِفْهُ لَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ۚ وَاللَّهُ شَكُورٌ حَلِيمٌ 17

Als jullie Allah een goede lening geven, dan zal Hij het voor jullie vermenigvuldigen en jullie vergeven. En Allah is Meest Dankbaar, Meest Verdraagzaam.

عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ 18

(En Hij is) de Alwetende over het onwaarneembare en het waarneembare, de Almachtige, de Alwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close