Soera 1 – Al-Fatihah – De Opening – الفاتحة

Deze soera in de nieuwe Koran omgeving lezen? Ja, graag
1 bismillah ir rahman ir rahim
In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle.

ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ 2

Alle lof en dank komt (alléén) Allah toe, de Bezitter van (alle) wereldwezens (mensen, Djinn, Engelen en de rest van Zijn volledige schepping).

ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ 3

De meest Barmhartige (voor elk wezen in dit leven), de meest Genadevolle (voor Zijn gelovigen in het Hiernamaals).

مَٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ 4

De Heerser op de Dag des Oordeels.

إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ 5

U (alléén) aanbidden wij, en U (alléén) vragen wij om hulp.

ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٰطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ 6

Leidt ons op het rechte Pad.

صِرَٰطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ 7

Het Pad van degenen aan wie U gunsten hebt geschonken (verwijzend naar de Profeten en meer specifiek Mohammed) en niet (naar het pad) van degenen die Uw toorn hebben opgewekt (degenen die de Waarheid verwerpen of verbergen) noch (naar het pad) van de dwalenden.

52 Comments

 1. Hi,
  Hier ben ik zo blij mee! Mijn roots zijn Braziliaans, en ik heb een Nederlandse, gereformeerde opvoeding gehad, en op dit moment zit ik niet aan 1 religie of overtuiging vast en lees ik uit allerlei verschillende geschriften en boeken en gebruik daaruit wat ik kan en waarvan ik denk dat mijn omgeving ook indirect iets aan heeft. Dit is voor mij de eerste kennismaking met de Koran, en het is fijn, mooi en heel belangrijk dat deze site bestaat: dank jullie wel voor de tijd en aandacht die hierin gestopt is!

  1. Fijn dat je open staat voor de islam ik heb wel een tip voor je en dat is dat je beter kan leren over een geloof uit een boek misschien een Nederlands vertaalde Koran ik wens je nog veel plezier met je tocht!💕

  1. Je valt in herhaling. Ook geen idee wat dit betekend. Niet echt handig als je dit plaatst op een site waarmee je wilt dat ook Nederlanders de koran gaan lezen.

 2. Geweldig om dit zo te lezen, meestal wil ik nog voor het slapen gaan nog even lezenz zonder het licht aan te doen. Dus nu lees ik het via mijn ijn tablet. Bedankt

  1. Tip: schaf je een e-reader aan. Werkt met digitale inkt die dus geen licht uitstraalt en krijg je dus geen hoofdpijn of vermoeidheid van. Daarboven op zitten er ingebouwde lampjes in die je volgens helderheid kunt aanzetten langs de zijkant om in het donker te lezen. Deze zijn zo geplaatst dat ze niet in de ogen schijnen en zorgen er dus voor dat je niet wakker blijft en snel in slaap valt na het lezen.

 3. hoi ik ben half nederlands half indonesia heb ook fam in indonesia allemaal moslim
  ik zelf ben gedoopt in de naam jezus.maar heb in de tussentijd heel veel gelezen in de bijbel
  ik ben dus achter gekomen dat jezus gewoon geen god is maar een profeet en dat het gewoon niet klopt jezus is geen god!!!!!!
  heb zelf gelezen dat jezus met het bidden knielde dus nu lees ik de koran in nederlands
  spreek me veel meer aan de koran en wat ik lees is wel waar in de koran denk zelf om moslim te worden maar ben ik dan slecht als mens omdat ik van geloof veranderd.niet dat ik ooit bij de kerk bent geweest ja een paar x voel er niks bij nooit wat met het geloof gedaan.nu is me zoontje in 2011 overleden op een leeftijd vn 2 en half jaar ben toen na de pastoor gegaan met de vraag waarom neemt jezus mij kind hij kon me daar geen antwoord opgeven.heb fam in indonesia wonen deze zijn moslim heb de zelfde vraag gesteld hun zijden er is er maar 1 die geeft en neemt en dat is allah nu dat ik de koran leest wel in nederlands kom ik er steeds meer achter dat het beter bij me past voel er meer bij nu is de vraag ben ik slecht als ik me bekeerd als moslim

  1. Het is nooit slecht om naar het ware geloof, de Islam te gaan. Je kunt je ook de vraag stellen: wat is er goed aan om tot de Islam te bekeren of is het slecht om Christen te blijven? Er zijn vele ouderen bekeerd naar het ware geloof zelfs mensen op hun sterfbed. Wanneer jij er kaar voor bent, is het goed om datgene te doen wat jou hart zegt. Allah leid wie Hij wil. Op het moment dat jij je bekeerd, worden al jou zonden vergeven door Allah hoe zwaar de zonden ook zijn. Het leven begint opnieuw bij de shahada. Laat je leiden door Allah.
   Moge Allah jou Zijn Leiding geven. Ameen.

  2. Het is een hartverwarmende daad als jij tot de islam bekeerd. Het is GEEN slechte zet, het is juist een hele goede stap om zich te bekeren tot moslim. Zeker omdat jij je hier beter bij voelt. Het is mooi dat jij al wat voelt en nog niet bekeerd bent. Dit betekent zeker iets!
   Als je als moslim je zelf bekeerd tot een christelijke, is dit niet acceptabel. Andersom is het een hele goede zet. Allah zal heel blij zijn.

   Als je iets wilt weten, laat het ons weten!

  3. Dat is helemaal niet slecht! Je mag altijd van het christendom of het jodendom naar islam bekeren. Ze hebben dezelfde God/Allah en de islam is het nieuwste en laatste geloof. Het is het laatste en afmakende deel om het maar zo te zeggen. Maar van de islam naar bijv het christendom is niet zo'n goed idee omdat nogmaals islam een vervolg is van het christendom.

  4. Salamu alaykum Remco,
   Dat wat jij wilt gaan doen is simpelweg je religie vervolmaken door het laatste stukje genaamd Forqan/Quran die is geopenbaard aan Profeet Mohamed saw, aan je leven toe te voegen. Dat is alles behalve slecht! Macha Allah voor de leiding die je van Allah HEBT ontvangen. Nu incha Allah alleen nog zsm de Sahada zeggen en als Islamiet gaan leven. Moge Allah je leiden en jou later met je kind in de djanat alfirdous/ hemel verenigen. Ameen!

  5. Je conclusie begrijp ik niet goed. Je concludeert dat Jezus niet god is maar gewoon een profeet, maar toen je zoontje overleed vroeg je je af waarom Jezus je zoontje heeft weggenomen? Maar een profeet kan toch je zoontje niet wegnemen???

   1. Als Jezus god is, vraag ik me dan af alleen god is onsterfelijk !!! Lees de bijbel nergens id bijbel zegt Jezus dat hij god is! Begrijp de mensen niet waar ze het vandaan hebben gehaald.omdat hij geen vader had? Is heel bijzonder onder de profeten , dan denk ik Profeet Adam had geen vader en ook geen moeder ! Toch was hij geen God ! Geschapen door God! Jezus vind ik een bijzondere profeet maar geen God! Islam betekend je volledig onderwerpen aan de enige God/Allah dan waren alle profeten vanaf Adam islamieten.ook christendom is een monotheïstische godsdienst daarom begrijp ik niet hoe Jezus ook God kan zijn.

 4. Ik heb de afgelopen weekend ''De Edele Koran'' gekocht.
  Het is voor mij nog wennen,
  zeker ben ik van plan om de moeite te doen om het te kunnen vatten.
  Dank je wel altans dat deze site bestaat.

  Groet met vrede aan u,
  Robert Van Echelpoel

   1. Insallah betekent ”Als God het wilt”. Jouad zegt dus niet dat ie dat effe gaat regelen maar zegt dat ”Als God het wilt” hij/zij hopelijk naar de hemel zal gaan. Hoop dat je het nu begrijpt Stefan.

 5. Het zou nog fijner zijn moest iedere vers aangeduid worden op het moment dat de recitator dit reciteert. Op deze manier kun je in harmonie met de audio en tekst verder lezen.

 6. Heel erg bedankt voor het maken van deze site. Ik heb meerdere bezocht maar dit is wel het meest handigste en leuke manier om te leren. Moge Allah u zegenen.

 7. Ik ga er nu aan beginnen. Ben al jaren ermee bezig, doe al jaren ramadan, eet vrijwel alleen halal. Maar heb wel een vriend en heel eerlijk, ben ik ook bang voor het dragen van een hoofddoek. Ik heb een leidinggevende functie en op werk weet ik zeker dat het niet geaccepteerd zal worden, laat staan mijn familie. Door deze twee dingen twijfel ik heel erg of ik dan wel ook echt geloof?! Ik weet zeker dat ik er helemaal voor wil gaan en eigenlijk leef ik grotendeels al als moslima. Maar als Nederlandse die ervoor kiest om moslima te worden, heb ik in mijn hoofd dat daar dan ook het minimaliseren van contact met mijn vriend hoort ( maar dit is niet echt een probleem ) en het dragen van een hoofddoek. Pfff wie kan me een tip geven over het bekeren. Moet ik wachten met bekeren tot ik klaar ben voor de hoofddoek ( voelt anders een beetje nep, heb veel respect voor mensen die een hoofddoek dragen ) of toch bekeren en vanuit het gaan naar de moskee ( doe ik nu alleen met ramadan, maar wil ik als ik bekeerd ben wekelijks doen) me zelf erin laten groeien? Bidden is trouwens ook wel lastig voor me in het Arabisch helemaal. Wassingen ken ik wel. Please help me out!

  1. Bismi Allah Alrahman Alrahmeen
   Beste Nadia, het geloof komt vanuit jouw hart, het dragen van een hoofddoek is persoonlijke daad, en zoals jij zegt is het belangrijk dat je je er goed bij voelt. Door het dragen van een hoofddoek wordt je geen moslim, geloven is een gevoel en daar na handelen. Vindt de antwoorden in de Koran, er is een achtergrond of reden voor de aanwijzingen over het wel of niet doen van zaken. Dus onderzoek het “waarom”. Als je de reden weet en begrijpt kan je voelen of het voor jou wel of niet goed voelt en kan je voorjezelf en jouw geloof en Allah rechtvaardigen om wel of geen hoofddoek te dragen. Onderzoek en voel zelf, je bent mensen geen verantwoording schuldig, het is jouw gevoel en jouw geloof. Om te bidden in het Arabisch kan je Alhamdu’ Allah alle nodige informatie op internet vinden met de tekst en uitspraak, oefenen en herhalen dan weet je het uit je hoofd 🙂 ik wens je liefde voor jouw geloof en veel wijsheid, als je persoonlijk wilt praten begrijp ik dat dat vindt ik zelf ook beter dan hier tekst tikken, laat maar weten, warme groet, Moon

 8. Ik ben geen moslim maar vind het heel goed dat deze site is gemaakt.
  In nederland zien we steeds vaker dat politici onzin praten over de Islam.
  Mensen kunnen nu zelf zelf lezen waar islam voor staat.

  Ik heb alleen nog wel een vraag: Zit er veel verscheel tussen de koran in het arabisch en de vertaling naar het Nederlands?

  1. Hoi Bob, ik vind het goed om te horen dat je er zo overdenkt. Ik vind ook dat mensen de Quran zelf moeten lezen voordat ze vooroordelen over het geloof hebben.

   Over je vraag; bijna alles klopt wel. Hoewel sommige woorden in het Arabisch niet letterlijk kunnen worden vertaalt naar het Nederlands. Hierdoor vind je misschien wat websites die claimen dat ”dit of dat” in de Quran staat terwijl dat eigenlijk misschien niet eens in de Quran zelf staat. Ze kunnen een bepaalde zin uit de context halen of bepaalde woorden niet helemaal goed vertalen. Daarom adviseer ik mensen om de Quran zelf of een echte betrouwbare bron te lezen. Niet van die rare websites die vaak niet eens door moslims zelf zijn gemaakt. De rede dat er ook moslims zijn die Arabisch leren is zodat ze de tekst in de Quran echt goed kunnen begrijpen.

   Deze website hoewel vind ik wel heel goed.
   Sorry voor de lange bericht, hoop ik je hiermee kon helpen 🙂

 9. bissmilah hie ragmani rahim

  ik heb een christelijke vriendin die geen varken eet en ook niet drinkt , en ze kopen altijd vlees van een moslimse slager , en wij samen praten over beiden geloven, alleen ik heb twee vragen hoor je in het christendom geen varken te eten of wel??

  1. Hallo,

   Het is alweer een oudere vraag, maar waarom niet.
   Volgens het oude testament zou je het niet mogen eten.
   Dit wordt in ieder geval een keer genoemd.

 10. Hallo

  Is er een stuk in de Koran, heb er over gehoord en wil het nu graag zelf lezen waarom de Kiblah Is veranderd van Jerusalem naar Makkah? En waar word verteld over waarom er een nieuwe wet naar beneden aan Mohammed (pbuh) gezonde is?

  Alvast bedankt

 11. hallo ik ben 14 jaar oud en een moslima en ik wil graag weten wat er allemaal in het koran staat. de vertaling die hier bij staat is een beetje moeilijk voor mij. kennen jullie goeie vertaalde boeken of sites met makkelijke vertalling??
  mashallah ik vindt deze site echt mooi ga zoo door!!!!!

  1. Een gemakkelijkere vertaling dan deze bestaat volgens mij niet. Maar er is wel een boek waarin de Koran voor jonge mensen wordt uitgelegd. Het is een mooi boek. Zelfs volwassenen lezen het graag! Het boek staat niet op het internet. Je moet het kopen als je het wil lezen. Het heet ‘De Koran, uitleg voor kinderen’ en is geschreven door Abdulwahid van Bommel.

 12. ik ben nederlands 16 jaar oud en christelijk opgegroeid. het christendom is niet waar mijn hart ligt, dus ben ik mij de laatste tijd meer in de islaam gaan verdiepen, alleen ik weet niet hoe ik dit kan aanpakken om uiteindelijk te gaan bekeren want het voelt alsof het niet in mijn omgeving zou gerespecteerd zou worden door bepaalde mensen om mij heen. ik heb nu ongeveer een jaar een vriend die wel oorspronkelijk moslims is, ik ben daar nog niet thuis geweest. zijn ouders weten wel dat we samen zijn. binnenkort ga ik met hem mee naar huis kennismaken, ik weet niet hoe ik dit allemaal moet aanpakken en hoe ik wel een indruk kan achterlaten dat ik graag meer over de islaam wil komen te weten en uiteindelijk zou willen bekeren. deze site geeft mij nog meer motivatie om me nog wijzer te laten maken over het mooie geloof, dank u wel

  1. Masha Allah! Wat Allah gewild heeft! Prachtig om te horen dat je muslima wilt worden. Ik ben zelf ook jaren geleden bekeerd tot de Islam. Familie vond het wel vreemd, later hoofddoek gaan dragen en tot nu toe wordt ik niet helemaal ermee geaccepteerd maar ik heb er zelf voor gekozen. Je familie en vrienden weten al dat je een vriend hebt die muslim is dus kun je ze vertellen dat jij dat ook graag wilt omdat het je geloof compleet maakt want we moeten ook in het Oude en Nieuwe Testament en de Psalmen geloven, nu komt de Qur’aan erbij en je leefwijze zal alleen maar voordelig veranderen. Ook al vinden andere mensen het vreemd en zeggen ze er van alles over, ze weten ook niet beter maar ze zullen wel zien dat je er niet een slecht persoon van bent geworden. Ik hoop dat je al bent bekeerd en anders, Insha Allah, zo gauw mogelijk. Je vriend kan je daarbij helpen. Over de hoofddoek kun je tegen je omgeving zeggen dat werkelijke Christenen en Joden ook een hoofddoek behoren te dragen , noem als voorbeeld Maria, Mariam de moeder van Isa (Jezus-vrede zij met hem) en vrouwen uit die periode. Ik wens je veel succes met de overstap (eigenlijk terug keren naar de waarheid) naar Islam. Moge Allah jou leiden. Amien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close