Gebedstijden Ouwster-Nijega

De gebedstijden Ouwster-Nijega kun je hieronder bekijken en printen. Nu is het mogelijk om de Adhan klok op je tablet of TV te tonen!

×
 

Adhan Klok

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Verschillende designs
 • Meerdere talen (NL, Arabisch, Turks)
 • Gebedstijden van jouw lokale moskee
 • Gebedskalender uitprinten
 • Adhan, logo, weer, tekst, etc. toevoegen
 • En nog veel meer…….

Uiteraard is de software gratis. Maak dus snel een account aan en ontdek alle mogelijkheden!

Account aanmaken


Hoe worden gebedstijden Ouwster-Nijega berekend?

Gebedstijden Ouwster-NijegaIn Nederland en België worden verschillende methoden gebruikt voor het berekenen van de gebedstijden Ouwster-Nijega. Waar voorheen alleen de Muslim World League (MWL) en de Islamic Society of North America (ISNA) werd gebruikt, is de laatste jaren nog een methode erbij gekomen. Sinds 2019 wordt in de regio Haaglanden en Utrecht de methode van Islamic Center Aachen gebruikt. Deze drie methodes hebben we uitvoerig besproken in ons artikel over de berekening van de gebedstijden.  

Wat zijn de kenmerken van de drie methoden?

De eerste twee methoden (MWL en ISNA) laten voor salat Dhor, Asr en Maghreb dezelfde tijden zien maar volgens de methode van Aachen dienen deze gebeden 6 tot 7 minuten later te worden gebeden. De grote verschillen tussen deze drie methoden blijken vooral uit de gebedstijden die voor salat Fajr en Isha worden getoond. Hieronder zullen we de uitgangspunten opsommen:

Muslim World League

De MWL methode hanteert de volgende uitgangspunten:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon tijdens zonsopkomst op 18 graden staat t.o.v. de horizon. Het komt erop neer dat Fajr dient te worden gebeden zodra de nacht voorbij is.
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 17 graden onder de horizon is gedaald. Dit betekent dat Isha dient te worden gebeden vanaf de start van de astronomische schemering (wanneer de hemel één kleur begint aan te nemen en het volledig donker wordt).

Islamic Society of North America

De ISNA methode gaat uit van het volgende:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon op 15 graden staat t.o.v. de horizon. In essentie komt het erop neer dat men twintig tot dertig minuten dient te wachten nadat de nacht voorbij is met het verrichten van het Fajr gebed.
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 15 graden onder de horizon is gedaald. Dit betekent dat het Isha gebed kan worden verricht vanaf de start van de nautische schemering (wanneer het avondrood begint te worden).

Islamic Center Aachen

De methode van Islamic Center Aachen hanteert het volgende:

 • salat Fajr dient te worden verricht wanneer de zon op iets meer dan 18 graden staat t.o.v. de horizon. Waarom iets meer? De Fajr tijden in de winter worden namelijk weergegeven, terwijl de nacht nog niet voorbij is!
 • salat Isha dient te worden verricht wanneer de zon 17 graden onder de horizon is gedaald. Dit is hetzelfde als de MWL methode.
 • Voor de zomermaanden wordt de tijd dat de nacht duurt (zonsondergang t/m zonsopgang) door drie gedeeld. Na het verstrijken van het eerste deel is het tijd voor salat Isha, na het einde van het tweede deel dient salat Fajr te worden gebeden en aan het einde van het derde deel komt de zon op.

Welke gebedstijden methode wordt door Koran.nl gehanteerd?

Aangezien wij voor de meest logische methode dienen te kiezen, gaat onze voorkeur uit naar een combinatie van MWL en ISNA met hier en daar enkele correctie (zomer/winter). De gebedstijden Ouwster-Nijega worden dus berekend door 15 graden voor salat Fajr te hanteren. Uiteraard laten wij deze hoek fluctueren tussen de 14.6 en 15.5 om hiermee recht te doen aan de verandering van de verhouding tussen dag en nacht. De gebedstijden voor salat Isha fluctueren tussen de 95 en 105 minuten na salat Maghreb. Dit komt ongeveer overeen met de 17 graden regel van de MWL methode. De middelste drie gebeden geven voor zowel de MWL als de ISNA methode dezelfde resultaten en dit hebben wij dan ook als zodanig overgenomen.

Gebedstijden Ouwster-Nijega gebruiken

Kan ik Gebedstijden Ouwster-Nijega aanhouden? Hierboven hebben we uitgelegd welke methode wij hebben gebruikt om de gebedstijden te berekenen. Het kan echter voorkomen dat jouw lokale moskee andere uitgangspunten hanteert. Wanneer dit het geval is, raden we je aan de gebedstijden van de lokale moskee aan te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button